Minőségbiztosítás. Táplálkozástudományi és gyógyszerészi szaktudásra alapozott termékfejlesztés.

Minőségbiztosítás és szaktudás

Az étrend-kiegészítők annak ellenére, hogy gyógyszeripari formulákban kerülnek forgalomba, az Európai Unióban jogszabályi értelemben az élelmiszerek kategóriájába sorolt termékek. Az alkalmazható hatóanyagok tekintetében és gyártástechnológiailag is jobban hasonlíthatók a gyógyszerekhez, mint a klasszikus élelmiszerekhez, hatósági elvárásaikban mégis az élelmiszeripari jelleg a meghatározó. A piacra kerülő étrend-kiegészítőket nem a gyógyszeripari (GMP), hanem az élelmiszeripari minőségbiztosítási szabványnak (HACCP) kell megfeleltetni.

A minőségbiztosítási elvárásokban az egyik legnagyobb különbséget a személyi feltételek jelentik. Míg a gyógyszerekkel csak képesített szakember foglalkozhat, addig az étrend-kiegészítőkkel bárki, releváns alapképesítés nélkül is tevékenykedhet.
Gyártástechnológiai tudás és hatóanyagismeret hiányában nehéz minőségi termékkoncepciót feltételezni. Ennek ellenére az étrend-kiegészítőket forgalmazó vállalkozások jelentős része táplálkozás- és egészségtudományi szaktudás nélkül működik. Kereskedelmi logikájuk sok esetben a költségek elvtelen leszorítására épül, ami gyakran csak a minőségi szempontok gyengítésével érhető el, miközben a készítmények biztonságos használatát éppen a szaktudás és a rendszerszintű minőségbiztosítás garantálja. A vásárló ugyanis nehezen képes különbséget tenni az azonos vagy hasonló összetételű termékek minősége között – főleg az internetes vásárlás során.

MAGAS MINŐSÉGI KÖVETELMÉNYEK
Az LXR Komplex étrend-kiegészítők biztonságos használatát a Biotic Gyógyszerészeti Kft. átfogó és szigorú minőségbiztosítási rendszere szavatolja. Cégünk működése a kezdetektől táplálkozástudományi és gyógyszerészeti irányelvekre épül. Készítményeinket az étrend-kiegészítőktől megkövetelt élelmiszeripari minőségbiztosítási rendszer (HACCP) elvárásainak úgy feleltetjük meg, hogy fejlesztésük és gyártásuk eleve a jóval szigorúbb gyógyszeripari minőségbiztosítási rendszer (GMP) eljárásrendjében történik. A kizárólag gyógyszertárakon keresztül forgalmazott LXR Komplex étrend-kiegészítők gyártása GMP minősítésű gyártóüzemben, GMP-kompatibilis hatóanyagok és segédanyagok felhasználásával, GMP gyártástechnológiai eljárásrendben történik. Kapszuláink és hermetikusan záró tégelyeink szintén gyógyszeripari minősítésűek. Hatóanyagainkat a gyógyszerekhez hasonlóan papírdobozzal védjük a direkt fény- és hőhatásokkal szemben.

Magas minőségi követelmények
Analitikai vizsgálatok

A készítmények analitikai vizsgálatait a bennük alkalmazott hatóanyagok alapján tervezzük. Az LXR Komplex termékek nehézfémsóktól és egyéb szennyezőanyagoktól mentesek. Halolaj tartalmú készítményeinkben a hasznos zsírsavtartalom meghatározásán túl a kedvezőtlen élettani hatású transz-zsírsavaktól való mentességet is igazoljuk.

JOGSZABÁLYOKNAK VALÓ MEGFELELÉS
Az Európai Unióban az étrend-kiegészítők biztonságos használatát jogszabályok és uniós direktívák összetett rendszere biztosítja. Az étrend-kiegészítőkbe csak a táplálkozás- és egészségtudomány által már ismert hatóanyagok kerülhetnek. A termékek csomagolásán csak az Unió szakhatóságai által elfogadott egészségre vonatkozó állításokat lehet feltüntetni. Ezek nem célozhatnak gyógyító vagy konkrét betegséget megelőző hatásra, csakis az adott élettani funkciók egészséges működésének támogatására utalhatnak. (Pl. „Hozzájárul a vér normál koleszterinszintjének fenntartásához.”)

Az LXR Komplex készítmények megfelelnek az uniós és hazai jogszabályi előírásoknak. Csomagolásainkon csak az érintett hatóanyagokra vonatkozó engedélyezett egészségre vonatkozó állításokat alkalmazzuk. A készítményeinket bemutató internetes és nyomtatott felületeinken megjelenített szakmai hivatkozások, valamint a gyógyszerészi szaktudásra és tudományos szakirodalmi forrásokra alapozott kiegészítő információk vásárlásra nem ösztönöznek. Kizárólag a téma iránt mélyebben érdeklődő olvasóknak szánt szakmai iránymutatásként szolgálnak. Honlapunkon vásárlási lehetőséget nem biztosítunk, kizárólag tájékoztató jelleggel működik.

Jogszabályoknak való megfelelés