Gyógynövényi kombinációk. A gyógynövényi hatóanyag-kombinációk jelentősége

A gyógynövényi kombinációk jelentősége

A GYÓGYNÖVÉNYI KIVONATOK ELŐNYEI
Készítményeinkben nem használunk egyszerű szárított gyógynövényi porőrleményeket. Helyettük kizárólag magas minőségű és analitikailag ellenőrzött gyógynövényi kivonatokat alkalmazunk. A gyógynövények szárított porőrleményeit a növény szárítását követően egyszerű aprítással vagy őrléssel állítják elő. Ezeknek az aprítékoknak az egységnyi mennyiségében csak annyi hatóanyag található, amennyi az adott évben, adott időjárási viszonyok mellett termelődött a növényben. Ezzel szemben a gyógynövényi kivonatokban az oldószeres kivonásnak köszönhetően a hatásért felelős anyagok koncentrált formában vannak jelen. A kivonási eljárás függvényében az egyszerű növényi porőrleményekhez képest akár több százszoros hatóanyagmennyiséget is képviselhetnek. Kisebb mennyiségben is magasabb hatóanyagtartalom és hatásérték köthető hozzájuk.

A gyógynövényi kivonatok előnyei
Gyógynövényi hatóanyagaink tisztasága

GYÓGYNÖVÉNYI HATÓANYAGAINK TISZTASÁGA
Az oldószeres kivonás nem csak a hatóanyagtartalom növelésének lehetőségét kínálja. Másik nagy előnye, hogy a kivonásra használt oldószer (leggyakrabban az etil-alkohol) a gyógynövényi kivonatot egyúttal fertőtleníti is. Ezáltal a gyógynövényi kivonatok mikrobiológiai tisztaság tekintetében is felülmúlják az egyszerű porőrleményeket. Az LXR Komplex készítményekben használt gyógynövényi kivonatok oldószermaradvány- és növényvédőszer-mentességet igazoló vizsgálatok mellett mikrobiológiai tisztasági vizsgálatokon is átesnek. Az élelmiszeripari szabvány (HACCP) szerint az étrend-kiegészítők hatóanyagaiban a mikrobiológiai szennyezés maximális megengedett mértéke 10 000 db élő csíra grammonként. Az LXR készítményeket viszont a magasabb elvárásokat támasztó gyógyszeripari minőségbiztosítási szabványnak (GMP) feleltetjük meg a gyártás során, mely grammonként mindössze 1 000 db mikrobiológiai szennyező ágens jelenlétét engedélyezi. A legtöbb gyógynövényi kivonatunk analitikája grammonként 10 db élő csíra alatti értéket mutat, mely mikrobiológiai értelemben csíramentesnek, mikrobiológiai szennyezéstől mentesnek tekinthető.